• 27
  Aug

  ReCreativ, magazinul hobby-urilor, locul unde creativitatea prinde contur

  http://blogrecreativ.re-creativ.ro/archives/2188
  posted in Diverse

   Sursa Vocea Constantei

  DSC_0353Jocul în aer liber cu mingea, în curtea școlii sau pe maidanul bunicilor de la țară, jocurile copilăriei de acum 20 de ani, sunt deja istorie. Bombardați de dezvoltarea tehnologiei, mereu cu tableta sau telefonul în mână, copiii de astăzi nu mai găsesc în lucrurile mici și nesemnificative bucuriile adevăratei copilării. Adică libertatea, cea în mișcare, gândire și imaginație. Spre marea încântare a părinților, copiii de acum 20 de ani, mai există încă persoane cu inițiativă, care au vrut să găsească liantul dintre afacerea de nișă și pasiunea de a petrece un timp liber învățând ceva și dezvoltând creativitatea unui copil. Inclusiv a propriilor lor copiii. ReCreativ Constanţa, magazinul hobby-urilor, a luat ființă la inițiativa lui Flavius Sidorencu, care, în urma unei vizite în Canada, la un magazin cunoscut cu produse de artă, craft și hobby, „Michaels”, care se întindea pe 2.000 de metri pătrați, a văzut că cei mici își puteau petrece timpul liber și altfel, fiind inventivi și creativi în cadrul unor ateliere de lucru. La patru ani de atunci, Flavius Sidorencu, împreună cu soția sa, Gianina, au pus bazele, și la malul mării, a primului atelier de acest gen, primului magazin de hobby. Aici, cei mici, și nu numai, pot învăța cum să folosească obiecte din jurul lor, aparent lipsite de utilitate, şi să le transforme în lucruri minunate, colorate, creative și indispensabile.

  Timp de calitate

  Zi de zi, aproximativ 20 de copii participă la atelierele de creație organizate în spațiul din centrul oraşului, de pe strada Ilarie Voronca numărul 6 B. Un loc cald, primitor, cu oameni deschiși și creativi, care au lăsat deoparte, pentru o perioadă, aspectul profitabil al unei afaceri care abia prinde contur și se dedică zi de zi copiilor, în a-i învăța lucrurile minunate pe care le pot crea doar cu puțină imaginație. Specialiști de profesie în lucrul cu copiii, Ana Mocanu, Viviana Cristea și Aimer Bolat ne spun că, în ciuda realității cu care ne confruntăm în ceea ce-i privește pe copii, fie că au patru sau zece ani, cu toții sunt foarte creativi, cu multă imaginație, deseori surprinzătoare și dornici să învețe lucruri noi. „Ideea noastră este să facem ceva altfel. Dorim să investim în timpul de calitate petrecut de copiii, încurajăm copilul să fie singur la acest atelier pentru a se exprima liber și a nu fi constrâns de părintele sau bunicul ce se află în spatele său. Fiecare copil se exprimă astfel cum simte. Noi suntem un magazin de desfacere, dar în același timp îmbinăm utilul cu plăcutul. Ne adresăm începătorilor în partea de artă, suntem un magazin al hobby-urilor, dar în același timp le dăm clienților noștri și idei, le explicăm cum să folosească materialele cumpărate”, ne spune Ana Mocanu, specialist marketing în cadrul ReCreativ.11224207_1004283069611786_5908216182654974436_n

  Acvariul cu suflet

  Pornită de la ideea magazinului din Canada „Michaels”, unde se desfășoară nenumărate ateliere de creație, ReCreativ Constanța a prins contur abia la mijlocul lunii iulie. „Ideea mi s-a părut interesantă pentru a putea fi aplicată la noi. Am căutat să văd dacă mai este ceva similar și am aflat de ReCreativ Brașov, primii iniţiatori a acestui concept în România, încă din anul 2011. Am analizat, am discutat și am decis să mergem pe aceeași idee, împreună cu ei ca și colaboratori și să ne dezvoltăm împreună. Vrem să diversificăm gama de produse și să oferim prețuri accesibile. Noi ne axăm pe zona copiilor și părinților, în general a celor pasionați, care o fac din plăcere, în interes personal, ca și hobby, dar şi profesioniştilor. Pentru ei este acest magazin”, ne spune administratorul ReCreativ Constanţa.

  Atelierul cu care s-a deschis ReCreativ Constanţa a fost cel al băiatului cel mare al celor ce dețin magazinul și s-a desfășurat sub forma unei reuniuni cu colegii de grădiniță. Micuții au realizat atunci un acvariu cu pești și un tablou mare pe care fiecare și-a pus o scoică, pe care era peștele pictată de ei înșiși, iar în dreptul fiecărei scoici era trecut numele celui ce a realizat-o. „Educatoarea a plecat acasă cu acel tablou și a fost foarte încântată”, ne spune părintele Flavius Sidorencu.

  Atelierele au fost gratuite până la începutul lui august. Pentru a-și aduce copiii aici, părinții achită un preț modic, de 10 lei. „Afacerea se menține din vânzarea produselor, atelierele nu aduc vreun profit. Ele sunt organizate pentru promovarea produselor și dezvoltarea creativității copiilor. Au fost multe persoane care au fost încântate de ceea ce au văzut în magazin, dar nu știau ce să facă cu ele. Zilnic le explicăm clienților cum să folosească produsele. În magazin există obiecte blanc, nedecorate, dar și unele care constituie exemple, realizate de specialiștii din cadrul ReCreativ Constanţa. Dacă unele persoane vor să facă un cadou mai special, personalizat, atunci trebuie să aibă un punct de inspirație”, ne-a spus administratorul. Aprovizionarea se face de la furnizori din afara țării. Altfel, spune administratorul ReCreativ, prețurile nu ar putea fi atât de mici precum cele practicate acum.

  Drumul către încrederea în propriile forţe

  DSC_0360Cei care lucrează la ReCreativ Constanta sunt persoane care au lucrat de-a lungul timpului în permanență cu copiii pe partea de creație. Fiecare este specializat pe o anumită tehnică și îi învață zilnic pe cei mici că este nevoie doar să-ți dai frâu imaginației pentru ca din mâna lor să iasă lucruri minunate. Una dintre coordonatoarele atelierelor este specializată pe tehnica decupajului, o tehnică ce a deprins-o în Belgia, în 2010, când în România nici măcar nu se auzise despre folosirea ei. „Chiar dacă ei spun câteodată că lucrările lor sunt catastrofe, noi trebuie să știm să le spunem că lucrul făcut manual este unicat și că nimeni nu va mai face o lucrare așa cum o face el, trebuie să le acordăm încredere în ei”, ne spune Aimer Bolat.

  Pregătirea atelierelor este o muncă destul de amplă, fiind nevoie de un adevărat brainstorming pentru a da naștere celor mai bune idei de ateliere, care să-i atragă şi să-i ţină captivaţi pe cei mici.„Realizăm pictură, craft, mulaj, tot ce ține de partea artistică, tot felul de tehnici pe care le învață și ei aici, spre exemplu tehnica șervețelului. Părinții au fost foarte încântați de lucrarea finală. Este un timp frumos pe care și-l petrec copiii. La acest moment facem ateliere pentru copii, dar avem solicitări să facem ateliere și pentru adulți. Acum încercăm să folosim produse mai puțin costisitoare, dar în același timp vrem să arătăm că se pot realiza produse cu bani mai puțini și din lucrurile care ne înconjoară”, a mai adăugat Ana Mocanu. În luna iulie atelierele au fost gratuite, iar din septembrie vor costa 15 lei. Totodată, coordonatorii promit multe surprize şi idei originale de ateliere.

  Între încercări timide şi talente descoperite

  Atelierele se desfășoară în fiecare zi, lunea de la 15.30 la 17.00, iar de marți până vineri, de la ora 17.30 până la ora 19.00. La intrarea în magazin este afișat programul pentru întreaga lună, astfel încât cei care trec pragul magazinului hobby-urilor își pot face planuri pentru a petrece timp de calitate cu ceva vreme înainte. Atelierele pregătite de coordonatori sunt dintre cele mai variate. De la realizarea și pictarea de rame de ipsos de către fiecare copil în parte, la pictură creativă pe decoruri înflorate, felinare din hârtie sau peștișori curcubeu, fiecare atrage zilnic chiar și mai mulți copii decât permite spațiul. Pentru ultima săptămână din luna august sunt pregătite ateliere dedicate confecționării unor suporturi de creioane animate, realizări unui tablou quilling – o plimbare pe bicicletă, a căsuței din povești, a spiridușilor veseli și a poveștii din vacanță. Ceea ce este deosebit la ReCreativ Constanţa este faptul că cei mici își pot lua creațiile acasă. 11828764_1005954416111318_3737526837535464413_nNu este deloc surprinzător faptul că mulţi din copiii ce au venit prima dată la atelier au repetat experienţa în mod constant. Ba chiar, unii dintre ei, participând la activităţile ReCreativ Braşov şi fiind în vacanţă la mare sau la bunici câteva zile, nu s-au putut despărţi de activităţile organizate, chiar dacă sunt în altă formulă. Cu atât mai mult cu cât cele două echipe de la Constanţa şi Braşov merg pe aceleaşi principii de lucru, iar activităţile desfăşurate sunt unice. Chiar dacă pare greu de crezut, indiferent că sunt mai zglobii sau mai cuminţi, toţi cei care participă la atelier, pe durata acestuia, dovedesc că se pot supune regulilor fără prea mare efort. Dacă unii vin pentru a-şi petrece timpul liber, sunt mulţi cei care vin în acest loc pentru că sunt cu adevărat pasionaţi de pictură. Rezultatul este cel care le dă încredere în forţele proprii şi în talentul lor iar acest lucru se vede la finalul fiecărui atelier.

  Pentru ca tot mai mulți copii să descopere ce lucruri frumoase pot ieși din mâna lor, coordonați de oamenii potriviți, administratorul ReCreativ a venit în întâmpinarea Inspectoratului Școlar Județean Constanța pentru a primi acordul spre a iniția colaborări și cu școlile din oraș. Deocamdată se aşteaptă răspuns solicitării, însă există speranţa că o colaborare ar fi binevenită copiilor care au nevoie, din când în când, să facă mai mult decât să înveţe, să se Re-creeze.

Comments